fredag 26 mars 2010


Hejsan!

Den här veckan är det bokvecka på vår skola. Vi har haft besök av Pia Hagmark och Thomas Halling. Det är Thomas som tar en kopp kaffe här mellan besöken i klasserna. De har varit och besökt årskus 1-5. Men tyvärr fick inte 6:an något besök. Men förra året var Pia Hagmark här så vi har redan träffat henne. Men vi har läst mycket böcker denna veckan ändå. Vi har börjat på en ny bok som heter Pål & com Lömsk Längtan. Den är skriven av Pia Hagmark och hennes son Teo Hagmark. Boken handlar om Pål och hans två kompisar Fritz och Nadja, som får ett ovanligt mysterium med en försvunnen bebis. Bebisen visade sig vara en ovän till Pål. Nu måste han sluta bråka med ovännen Alex och börja leta efter det försvunna barnet. Vi har redan läst en annan "Pål och co" bok som klassen tyckte var spännande så vi hoppas att denna också är lika bra.

Efter som vi har bokvecka så har vi gjort en tipspromenad om böcker. Vi hade två olika färger ena färjen var blå och den andra var gul. Men dom gula var bara år 1-3, och dom blåa var för års 4-6. Det var både lätta och svårare frågor, men det var roligt.

Igår eftermiddag så bytte vi lärare med 4R. För att dom skulle göra en undersökning med flera prov. Då fick man inte ha sin klassföreståndare. Så vi hade Lennart och Anna var provledare i 4:an. Vi gjorde 2st experiment. Den ena var att vi skulle ta ett mjölkpaket och sätta i två sugrör i dom. Dom skulle vara riktade mot varandra så att toppen nästan nuddade varandra.Först skulle vi skriva en hypotes. Sen skulle vi fylla den med vatten. Det visade sig att det kom vattenstrålar från båda suggrören och kolliderade med varandra. Det andra var temeraturmätning. Vi skulle jobba två och två.Vi fick var sin bägare som vi skulle fylla med snö, sen skulle vi mäta temperaturen på snön. Det var ungefär 1 grad. Sen skulle vi lägga i salt i den ena bägaren. Vi skulle gissa om det blev varmare eller kallare. Dom flesta trodde att det skulle bli varmare. Men det visade sig att det blev kallare. Salt sänker vattnets fryspunkt, snön blev - 10. Sen skulle vi lägga socker i den bäggaren som var kvar. Och gissa om det blev varmare eller kallare. Det blev kallare men inte lika mycket som men saltet. Det blev minus två garader.

Den senaste veckan har vi jobbat med procent i matten. Vi har lärt oss att räkna ut rabatten och vad det nya priset blir. Det var svårt i början men nu börjar det bli lätt.

Nu börjar det närma sig skolgårdsdagen. Det är när alla som vi på skolan ska städa och måla om. I år ska vi 6:or hålla i fikat och korv försäjningen. Skolgårdsdag är det lördagen den 24 april.

Ha en trevlig helg!
Mvh Clarissa & Sofia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar